Cum alegem lanseta de pescuit potrivita?

29/07/2021
Cum alegem lanseta de pescuit potrivita?
Indiferent daca sunteti novice la pescuit sau un pescar cu experienta, achizitionarea unei lansete noi poate fi atat o perspectiva interesanta, cat si descurajanta, in special datorita numarului mare de optiuni disponibile.

Mai ales daca sunteti un incepator in ale pescuitului, este nevoie de putina cercetare pentru ca in final sa puteti alege lanseta potrivita. Exista mai multe lucruri de luat in considerare in alegerea unditei, insa tinand cont de cateva elemente cheie, vei putea restrange cautarea pentru a gasi lanseta de care ai nevoie.


Materialul si designul blankului 

material lansete de pescuit

Blankurile (corpul lansetei) sunt construite in mod obisnuit din fibra de sticla sau grafit, fiecare cu proprietatile si utilizarile sale unice. Cel mai important factor asupra alegerii materialului va fi tipul de pescuit pe care intentionati sa il faceti.

Lansete din Fibra de sticla

In uz din anii 1950, fibra de sticla a fost un material esential pentru productia de lansete de atunci.

Durabilitatea si pretul relativ scazut al lansetelor din fibra de sticla le fac o alegere buna pentru pescarii incepatori. Cu toate acestea, unditele de acest tip ofera un feedback limitat, astfel ca muscaturile mai usoare pot fi mai greu de detectat.

Lansete din Grafit

Utilizate inca din anii 1970, lansetele din grafit ofera o alternativa mai usoara fata de lansetele din fibra de sticla. O crestere masiva a popularitatii lor se datoreaza proprietatii materiale a grafitului, care prezinta atat rezistenta ridicata la tractiune, cat si rigiditate.

Lansete din Carbon Compozit

Daca pescuiti in mod regulat, intr-o varietate de ape diferite, o lanseta din carbon compozit ar fi o alegere potrivita. Acestea sunt realizate atat din materiale de grafit, cat si din fibra de sticla si ofera toata flexibilitatea de care aveti nevoie fara a adauga prea multa greutate sau a sacrifica sensibilitatea.


Cei de la Sportex pun un foarte mare accent pe designul si materialul din care sunt confectionate blankurile, folosind cele mai noi tehnologii. Mai jos regasiti doua dintre cele mai recente tehnologii Sportex care au dus la crearea unor produse finit cu caracteristici unice si recunoscute.

  • Heptacore Blank - Un design modern inovator ce a condus la obtinerea unor rezultate uimitoare in dinamica si puterea de incarcare a lansetelor. Blank-ul revolutionar Heptacore are o sectiune heptagonala, cu sapte colturi, ce forteaza naluca sa-si mentina directia dreapta in momentul lanseurilor. Acest design imbunatateste precizia cu care lansam, oferind in acelasi timp cu pana la 15% mai multe rezerve de putere fata de blank-urile cu profil rotund.
  • Ultra High Modulus Carbon Blank - Prin aceasta tehnologie, zona imbinarilor este finisata cu fibre de carbon, dispuse la un unghi de 45°, oferind lansetei o memorie perfecta. Astfel, cand fortele de torsiune nu mai actioneaza asupra acesteia, revine la forma originala, pentru ca lansetele sa beneficieze de o rezistenta sporita, dar si de o greutate scazuta.


Lungimea lansetei

Lungimea lansetei este masurata de la varful acesteia si pana la capatul manerului si are un impact semnificativ asupra distantei la care se poate arunca. Lansetele mai mici vor arunca distante mai mici, acelasi lucru fiind valabil si pentru unditele mai lungi care arunca distante mai considerabile.
 
  • O lanseta lunga, subtire si usoara va fi in general potrivita pentru speciile mai mici. O lanseta lunga ajuta si la actiune, deoarece indoirea lansetei actioneaza oarecum ca o catapulta pentru a lansa naluci sau momeala.
  • O lanseta scurta si solida va fi mai potrivita pentru o clasa de greutate mai grea, pentru pescuitul speciilor mai mari. Rigiditatea suplimentara si greutatea fac actiunea mai rapida, oferind o putere buna cand vreti sa prindeti pesti puternici si grei.
  • Lansetele intermediare pot fi cele mai potrivite ca multifunctionale, oferind un echilibru bun intre actiune si putere.


Actiunea lansetei

actiunea lansetei de pescuit

Cand se aplica presiune pe varful lansetei, aceasta se va indoi. Actiunea lansetei se refera la capacitatea blancului de a se indoi si a reveni la forma initiala.

Lansetele de actiune rapida se vor indoi numai spre vârf, iar lansetele de actiune moderata se vor indoi in prima jumatate superioara a lansetei. Lansetele de actiune lenta se vor indoi pana la maner.

Actiune rapida (grea)

Lansetele de actiune rapida sunt sensibile la cele mai usoare ciugulituri, trimitand vibratii direct in mana. Acestea functioneaza bine cu carlige individuale si viermi, precum si cu jiguri mari.

Actiune medie

Lansetele cu actiune medie va permit sa aruncati decent departe. Deoarece se misca putin mai incet decat lansetele de actiune rapida, acestea functioneaza bine cu configurarile cu carlig multiplu. De asemenea, ofera pestilor mai mult timp sa muste, dar si versatilitate suplimentara, ceea ce inseamna ca puteti prinde pesti mari si mici, si puteti incerca mai multe ape diferite.

Actiune lenta (usoara)

Lansetele cu actiune lenta permit realizari cu adevarat impresionante. Indicat ar fi sa va potriviti dimensiunea nalucii cu lanseta atunci cand aruncati.

Dezavantajul lansetelor cu actiune lenta este ca poate fi mai dificil de montat carligul. Spre deosebire de tijele de actiune rapida, indoirea tijei necesita sa va retrageti mai departe atunci cand pestele musca. Insa, odata ce carligul este introdus, mentinerea tensiunii corecte pe peste este mult mai usoara.
 

Puterea lansetei

Puterea unei lasete se refera la capacitatea acesteia de a rezista la presiune. Lansetele mai grele sunt bune pentru pestii mai mari, in timp ce cele mai usoare functioneaza mai bine pentru cei mai mici.

Puterea lansetei porneste de obicei de la Ultra usor, usor, la mediu, mediu greu, la greu si ultra greu.
 

Manerul lansetei

Manerele lansetelor sunt de obicei facute din pluta sau spuma EVA, existand insa si unele din diverse tipuri de cauciuc sau plastic. Cele din pluta sau material EVA ofera o prindere confortabila, asadar alegerea uneia sau a alteia tine mai mult de preferintele personale.
 

Inelele lansetei

inele lanseta de pescuit

Cele mai multe inele de lanseta sunt realizate dintr-un cadru metalic cu un centru circular din ceramica. Aproape fiecare undita moderna are inele cu acoperire ceramica în zilele noastre.

Numarul de inele ale lansetei este un alt lucru pe care sa luati in considerare. Mai multe inele vor distribui tensiunea mai uniform si va vor permite sa aruncati cu mai multa precizie.

Alegerea lansetei potrivite inseamna o atentie acordata mai multor detalii, mai ales daca va aflati la prima achizitie a unei undite. Este important sa fiti atent la fiecare element in parte pentru ca in final sa fiti sigur ca ati facut alegerea corecta. Daca alegeti www.crfishing.ro pentru a va achizitiona lanseta si nu stiti sigur pentru ce varianta sa optati, specialistii nostri va stau la dispozitie cu sfaturi si recomandari care sa va faca mai usoara alegerea lansetei potrivite. Mai mult, www.crfishing.ro vine si in ajutorul pescarilor care nu sunt inca decisi ce undita sa aleaga, punand la dispozitie cateva lansete pentru test pe care le poti comanda si testa pentru a fi sigur ca alegi lanseta perfecta.


Categorii
Incercam sa va reconectam la Server ...
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙